SCHIP-aanpak

Verbinding van ex-partners

Gevolgen echtscheiding

Een groot aantal echtscheidingen, verloopt zeer complex en kan uitmonden in een vechtscheiding. Dat is niet wat de meeste partners hadden verwacht toen ze gingen scheiden. Deze ontwikkeling heeft grote nadelige gevolgen voor de kinderen. Zij zijn vaak de dupe van een vechtscheiding. Evenals de ex-partners zelf die recht tegenover elkaar zijn komen te staan en overspoeld worden door negatieve emoties. Hierdoor is een verslechterde communicatie ontstaan tussen beide ouders waar de kinderen veel last van hebben. Professionals die zich bezighouden met vechtscheidingen, lopen vaak vast in deze complexe problematiek.

Verlies en conflict

Bij een vechtscheiding ligt de focus op het conflict en wordt er minder of geen aandacht besteed aan het verlies. Aandacht voor zowel verlies als conflict na scheiding helpt ex-partners hun scheiding te verwerken en afscheid te nemen van hun liefdesrelatie. Dit biedt hen nieuwe mogelijkheden om als partners in gezamenlijk ouderschap verder te gaan.

Echtscheiding genereert rouw. Deze rouw wordt doorgaans individueel beleefd. Niet zelden wordt voorbijgegaan aan wat beiden gezamenlijk hebben verloren. Een aanpak zoals de SCHIP-aanpak, waarbij aandacht is voor zowel verlies- als conflictaspecten, kan bijdragen om uit de vechtscheiding te komen.

Een behandeling met de SCHIP-aanpak betreft een post-relationeel rouwtraject voor ex-partners. Het uiteindelijke doel is samen op te trekken als partners in ouderschap. De SCHIP-aanpak bestaat uit een aantal fases die de ex-partners samen doorlopen.

SCHIP is een acroniem voor de
vijf fases van het behandel traject

Fase 1

Samenkomen

Fase 2

Conflict- en verlieshantering

Fase 3

Helpend horen

Fase 4

Integratie

Fase 5

Partnerschap

De bedenkers van deze aanpak zijn: Tineke Rodenburg en Leoniek van der Maarel www.schipaanpak.nl

Gratis oriëntatie gesprek

Ontdek in 30 minuten welke stappen je kunt zetten
om te krijgen wat je nodig hebt bij scheiding of verlies

Fotografie: Bonny Vrielink van Bmoments www.bmoments.nl  - Illustraties, logo, lettertypes, advies website: Majken Enequist www.majkenenequist.com  - 
Website door Webbouwen aan de keukentafel