Over mij

Carmen Caspersz

Scheiding

In de periode van mijn eigen scheiding ging ik actief op zoek naar deskundige hulp en ontdekte dat het niet eenvoudig was om die te vinden. Hulp op echtscheidingsgebied stond toen nog in de kinderschoenen. Ik maakte wel kennis met een aantal echtscheidingsprofessionals die mij vooral op persoonlijk vlak konden ondersteunen. Dat was prettig en helpend. Maar mijn motivatie tijdens mijn zoektocht was vooral om goede ouders te willen blijven na onze scheiding. Daar probeerde ik passende hulp bij te zoeken. Er kwam wel wat op ons pad, maar dat bleek na een aantal sessies helaas niet passend te zijn voor mijn ex en mij. Wat ik vooral een uitdaging vond, was om me niet  mee te laten slepen door alle emoties die bij deze zoektocht kwamen kijken. Ik merkte dat ik zelf erg veel behoefte had aan iemand die ons als reisleider, op een deskundige en liefdevolle manier, door het oerwoud van emoties had kunnen leiden. Jaren later kwam ik in contact met de SCHIP-aanpak.

Met deze aanpak kunnen ex-partners het vertrouwen in elkaar herstellen en hun wederzijds verlies en verdriet delen in een post-relationeel rouwtraject.

Lees hier meer over mijn ervaring >>

Fascinatie

Als kind had ik al een bijzondere fascinatie voor hoe mensen met elkaar omgingen. Vooral in liefdesrelaties. In eerste instantie keek ik veel naar mijn eigen ouders. Zij lieten immers dagelijks zien hoe zij met elkaar omgingen. In plaats van praten met elkaar, toonden ze in mijn ogen, niet veel genegenheid voor elkaar. Mijn ouders lieten allebei op hun eigen manier wel merken dat ze veel van mij en mijn broer hielden. Ik vroeg me dan ook af waarom ze hun liefde voor elkaar, niet konden laten zien. Helaas heb ik daar nooit met mijn ouders over gesproken. Pas toen het in mijn eigen relatie begon te schuiven, stelde ik mezelf de vragen: Waarom vonden mijn ouders elkaar niet meer? Wat was er gebeurd? Werd er (n)ooit over gesproken? Hoe hadden zij weer dichter bij elkaar kunnen komen? Wat had hen kunnen helpen om een betere relatie te krijgen?

Op het moment dat mijn eigen relatie met de vader van mijn twee dochters eindigde, bleek het lastiger dan ik hoopte en dacht, om op een goede manier uit elkaar te gaan.

Professioneel

In mijn werk als opvoedadviseur en later als jeugdhulpverlener, kreeg ik steeds meer te maken met het thema scheiding. Er kwamen veel vragen binnen van ouders over de situatie tijdens of na hun echtscheiding. Hun vragen waren zeer divers. Ik ontmoette bijvoorbeeld veel ouders die moeite hadden om goed te blijven communiceren met elkaar als ex-partners en tegelijkertijd samen ouders wilden zijn. Hun vragen gingen ook over de zorgen die ze hadden over hun kinderen. Ze vroegen zich af hoe hun kind omging met de nieuwe situatie of zagen dat hun kind het moeilijk had. Sommigen waren net uit elkaar, anderen al wat langer. Duidelijk werd dat de dagelijkse omgang na een scheiding, enorm veranderd was en zij naar een nieuwe vorm van gezamenlijk ouderschap zochten. Ze wilden hun kinderen allebei op een zo goed mogelijke manier begeleiden in deze vaak stressvolle periode. En dat is geen makkelijke klus als je zelf nog verdriet en/of boosheid ervaart door alles wat er is gebeurd en veranderd.

Vanuit mijn interesse voor dit onderwerp las ik veel artikelen en boeken hierover. Ik kwam ook steeds meer in aanraking met andere echtscheidingsprofessionals waar ik mee ging samenwerken. Zelf volgde ik workshops en trainingen, die aansloten bij de vragen die ik binnen kreeg. Inmiddels heb ik allerlei gezinnen; kinderen, jongeren en ouders begeleid en op weg mogen helpen om hun leven op dit gebied verder vorm te kunnen geven.

Door stil te staan bij hun persoonlijke situatie, kon ik hen bewust laten worden van hoe het met iedereen ging en wat diegene nodig had. Na die bewustwording kon er iets gaan veranderen.

Verlies

Het verlies van mijn moeder, toen ik 19 jaar oud was, zorgde voor een grote ommezwaai in mijn leven. Het was een shock voor mij dat zij niet onsterfelijk was. Mijn moeder zou weer beter worden dacht ik. Ook al was ze ernstig ziek. Haar overlijden heeft mij doen wankelen, maar zorgde er ook voor dat ik keuzes ging maken die goed waren voor mij.

Gratis oriëntatie gesprek

Ontdek in 30 minuten welke stappen je kunt zetten
om te krijgen wat je nodig hebt bij scheiding of verlies

Fotografie: Bonny Vrielink van Bmoments www.bmoments.nl  - Illustraties, logo, lettertypes, advies website: Majken Enequist www.majkenenequist.com  - 
Website door Webbouwen aan de keukentafel